23 травня на Саґа Дава запрошуємо на практику Будди Шак’ямуні у ботанічному саду

Ілюстрація Madeleine Tréhin з https://siddharthasintent.org/past-exhibitions/madeleine-trehin/
Ілюстрація Madeleine Tréhin з https://siddharthasintent.org/past-exhibitions/madeleine-trehin/

Про Саґа Дава Дючен

Цього року день народження, просвітлення та паранірвани Будди Шак’ямуні припадає на травневу повню 23 травня.

Саґа Дава (Вайшакха на санскриті) – це четвертий місяць тибетського місячного календаря. В буддизмі він вважається найважливішою священною порою року. Назва місяця походить від назви клану Шак’я і епітету Будди — Шак’ямуні, що перекладається як “мудрець із клану Шак’їв”. Тибетською цей місяць також називають Бумґ’юр Дава — “місяць стотисячного примноження”, оскільки вважається, що як благі, так і неблагі дії примножуються у 100 000 разів.

Цей місяць, а особливо перші п’ятнадцять днів є вкрай сприятливими для практики Дгарми і плекання усіх благих дій на рівні тіла, мови й серця-ума. Також важливо докладати особливих зусиль для уникання недобрих дій. У день повного місяця, відомий як Саґа Дава Дючєн (15-й день місячного календаря), відзначаються визначні події народження, пробудження і парінірвани Будди Шак’ямуні.

Оскільки ці важливі події відбулися саме в цей місяць, буддисти всього світу вірять, що результати наших дій примножуються у цей час. Тож будь-яка позитивна чи негативна карма, створена тілом, мовою і серцем-умом, примножується. Детальніше про примноження заслуги дізнаєтеся тут.

Так само як і в інші важливі буддійські дні, ми святкуємо ці особливі події пам’ятуванням доброти Будди. Традиційно люди збиралися разом начитувати оповіді про життя Будди. А у стародавній Індії місцеві володарі спонсорували процесії, під час яких послідовники буддизму несли статуї Будди вулицями міст.

Навіть якщо ми самі не можемо спонсорувати подібну процесію, було б чудово, якби ми знайшли час прочитати уривки з життєпису Будди, наприклад напрочуд поетичну “Лалітавістара сутру. Також, можемо поміркувати над якостями Будди, наприклад, тими, що подані у третій главі “Самадгіраджа сутри”Детальніше про Саґа Дава

З нагоди цього величного дня запрошуємо 23 травня 2024 року о 19.00 на спільну практику біля ступи просвітлення в Національному ботанічному саду міста Києва (вул. Тимірязєвська, 1).

Початок о 19.00

Ведуча практики Марія Васильєва

Тексти: Практика Будди Шак’ямуні https://dharmaebooks.org/shakyamuni-ukrainian/

Володар усіх прагнень https://dharmaebooks.org/king-aspirations-ukrainian/

Обітниці бодгісаттви https://dharmaebooks.org/bodhisattva-sojong-ukrainian/

Ілюстрація

Madeleine Tréhin з https://siddharthasintent.org/past-exhibitions/madeleine-trehin/

Зробити офіру на розвиток Ґомде Україна

https://www.liqpay.ua/uk/checkout/i74404396394

 

ГО РАНГДЖУНГ ЄШЕ УКРАЇНА,

Код 40982572, Рахунок IBAN UA953052990000026006046227617.

‹ До списку новин