Ефект примноження: 5 способів збільшення блага

Перш ніж ви почнете читати це вчення, будь ласка, приділіть трохи часу тому, щоб зайняти зручну позу, сидячи з прямою спиною. Читайте вчення з такою думкою: “Мені надзвичайно пощастило, адже маю можливість отримувати дорогоцінну Дгарму. Роблю це заради блага усіх істот, аби вони звільнились від страждань та досягли повного Пробудження”.

Ефект примноження: кмітливий підхід до практики

Практикучим Дгарму слід користуватися усіма можливостями для збільшення накопиченого блага у простий та швидкий спосіб. Нам слід знати про те, як посилити наші чесноти. Пакчок Рінпочє регулярно нагадує нам про те, що маємо постійно накопичувати благо. Однак часто ми ігноруємо численні майстерні методи шляху Ваджраяни. Слід нагадувати собі ставитися до цього серйозно. Рінпочє наголошує, що маємо велику кількість методів. Він спонукає нас бути кмітливими щодо того, як практикуємо. Якщо будемо пам’ятати (та використовувати) ці примножуючі ефекти, ми зможемо суттєво поліпшити власну практику.
Можемо поділити ці методи на декілька категорій:

Примножуючий ефект святих місць
Будда, бодгісаттви та великі майстри благословили певні місця нашого матеріального світу. Практика у цих місцях, де майстри досягли сіддг та реалізації, має виняткові переваги та користь. Можемо покластися на те, що наша практика принесе більші результати, якщо виконуватимемо її у цих особливих місцях. Місце насправді має значення.

Дерево бодгі у Бодгаї
Дерево бодгі у Бодгаї

Примножуючий ефект важливих дат
Коли виконуємо практику у особливі дні, результати нашої доброчинності та практики також зростають. Будь-яка практика, яку виконуємо у день Ґуру Рінпочє, 10й день за місячним календарем, дає більш швидкі результати. Подібним чином наша практика примножується, якщо виконуємо її у певний час.
До цієї категорії належать наступні дні за місячним календарем:
* 10й місячний день (день Ґуру Рінпочє)
* 8й місячний день (день Будди Медицини)
* 15й місячний день (день Будди Амітабги)
* 30й місячний день (день Будди Шак’ямуні)
* 25й місячний день (день Дакіні)
* 29й місячний день (день Магакали)
* великі дні, пов’язані із головними подіями з життя Будди: його народження, просвітлення, дарування першого вчення, парінірвана
* дні парінірвани великих майстрів

Примножучий ефект мантр: інвестуйте більш вигідно

Вчення від Ґуру Рінпочє

Ще один метод примноження — це начитуваня певних мантр, що благословляють, перш ніж починаємо начитувати мантри, молитви та прагнення. Тут Рінпочє розповідає, що цей метод благословіння передав Ґуру Рінпочє. Рінпочє зауважує, що він особисто використовує цей метод перед начитуванням мантр. Він рекомендує, щоб ми повторили цю мантру сім разів. Ми читаємо сім разів цю мантру, що благословляє, дуємо на вервицю, і далі переходимо до начитування основної мантри.

ༀ་རུ་ཙི་ར་མ་ཎི་པྲ་བཱརྡྷ་ན་ཡ་སྭཱ་ཧཱ༔ ཧྲཱིཿབཛྲ་ཛི་ཧྭཱ་མནྟྲ་དྷཱ་ར་བཱརྡྷཱ་ནི་ༀ༔

ом руціра мані тра вардга нає соха хрі бендза дзіхо мантра дгара вардгані ом

ОМ РУЧІРА МАНІ ПРАВАРДГАНАЯ СВАГА ГРІ ВАДЖРАДЖІГВА МАНТРА ДГАРА ВАРДГАНІ ОМ

Вчення від Будди Шакьямуні

Ми також вчиняємо різні інші благі дії: робимо офіри, ко́ру (обхід по колу) святих місць, подаємо милостиню, запалюємо свічки. Перш ніж розпочати будь-яку добру справу, можемо прочитати це благословіння, якому навчав Будда:

ༀ་དྷུ་རུ་དྷུ་རུ་ཛ་ཡེ་མུ་ཁེ་སྭཱཧཱ།

ом дгуру дгуру дзає мукхе соха

ОМ ДГУРУ ДГУРУ ДЖАЄ МУКХЕ СВАГА

Якщо повторити цю мантру сім разів перед посвятою блага від будь-якої доброчинності, це благо зросте у десять мільйонів разів.

Подібно до того, як благословляємо вервицю, якщо розпочинаємо благі діяння з цього благословення, тоді благо від будь-якої нашої доброї справи буде примножуватися.

Перед поклонами

Ми також можемо збільшити благо від наших поклонів за допомогою наступної мантри:

ༀ་ན་མོཿམཉྫུ་ཤྲི་ཡེ་སྭཱཧཱ། ན་མཿསུ་ཤྲི་ཡེ་སྭཱ་ཧཱ། ན་མཿཨུ་ཏྟ་མ་ཤྲི་ཡེ་སྭཱཧཱ།

ом намо манджушріє соха, нама сушріє соха, нама уттамашріє соха

ОМ НАМО МАНДЖУШРІЄ СВАГА / НАМА СУШРІЄ СВАГА / НАМА УТТАМАШРІЄ СВАГА

Якщо прочитаємо цю мантру сім разів перед поклонами, кожен уклін примножиться у сто тисяч разів.

Примножучий намір

Нарешті, нам слід завжди пам’ятати про те, що робити доброчесні вчинки необхідно з найчистішими намірами. Можемо зробити багато корисного, але якщо при цьому нам бракує мети, ми не накопичуємо благо. Якщо ж робимо щось доброчесне з тією мотивацією, аби усі істоти були вільні від страждань та досягли просвітлення, тоді наша заслуга збільшується у геометричній прогресії. Рінпочє підкреслює, що нам слід пам’ятати про всіх істот під час наших повсякденних справ. Навіть якщо ідемо до магазину, їмо або прогулюємося, ми в той самий час можемо збільшувати заслугу, якщо розглядатимемо усі наші дії як принесення користі іншим.

Посвята та прагнення

Наприкінці ми скріплюємо наші доброчесні активності та практику Дгарми за допомогою посвяти нашої практики. Найкращий спосіб зробити це — присвячувати так, як це робили великі бодгісаттви минулого, такі як Самантабгадра та Манджушрі. Наслідуючи приклад цих великих бодгісаттв, ми збільшуємо наші чесноти та отримуємо гарантію того, що жодне з наших зусиль не було марним.

Коли у нас є більше часу, було б чудово читати молитви прагнення цих великих бодгісаттв. Наприклад, нас може надихнути читання прекрасної “Найвищої молитви прагнень”.
По завершенню вчення, будь ласка, згадайте про те, щоб присвятити заслугу від отримання вчень Дгарми. Впродовж дня час від часу згадуйте ці настанови.

Оригінал статті англійською – на сайті Інституту Сам’є:

https://samyeinstitute.org/paths/vajrayana/multiplying-merit

Сподобалась стаття? Якщо так, і ви бажаєте підтримати україномовних перекладачів Дгарми, а також посприяти будівництву ритритного центру під Києвом, підтримайте нас фінансово!

‹ До списку статтей