Вітрогенератор для обернення Колеса Дгарми

Буддійський лісовий табір “Ґомде Україна” працює вже другий рік як місце індивідуальних та групових практик. Тут є і вода, і туалет, і кухня, і дах над головою… і сонячна електроенергія… Саме так, енергетично – ми цілковито незалежні. І ось у нас з’явився ще й вітрогенератор!

Здавалося, нічого особливого, але ця історія заслуговує на те, щоб її розказати у деталях, адже відбувалася у непростий воєнний час. Наш табір вже давно від’єднано від електромережі, одразу після того, як держава у 2008-му продала його з молотка. А новий проект приєднання – дуже коштовний і нам не по-кишені. Тому за допомогою волонтерів ми якось змонтували сонячну міні-електростанцію і ось вже два роки вона цілорічно забезпечує наші потреби.

Але ми розвиваємося, з’являється більше запитів від людей про місце для справжньої буддійської практики… А отже потрібно збільшувати й енергетичні потужності. Для сонячних панелей ліс – не найкраще місце для генерації енергії, проте навіть у лісі у сонячні дні ми завжди маємо величезний надлишок електрики. Але що робити зимою, або в дощові місяці, коли немає сонця?

Ось так і з’явилася ідея спробувати вітер як найдоступніше нам джерело енергії. Спробувати генерувати електроенергію за допомогою вітряка. Тут була певна справедлива критика, адже ліс для вітрогенераторів, як і для сонячних панелей, – не найкраще місце. Проте буває що й корова літає, а нам альтернативне джерело енергії ох як потрібне! Тим більш, навіть слабкий вітер може хоч якось компенсувати відсутність сонця вночі або в похмуру погоду.

Ідею розробляли у 2021 році, почали збирати кошти. Найкоштовнішою річчю у цьому проекті є не сам вітряк, а металева щогла, на яку він чіпляється. Дерева навколо нас сягають висоти 30 метрів, то ж нам потрібно підняти вітряк над деревами або ж знайти ділянку, де вони нижчі. Далі поставало питання, яку конструкцію щогли обрати, як її транспортувати і як монтувати. На це пішло кілька місяців, і ось наприкінці 22-го року ми  поклали фундаменти майбутньої щогли.

За день до початку російського нападу із харківського заводу нам привезли щоглу. Монтаж призначили на 24 лютого 2022 року. Та ранок почався не з монтажу, а жахливої новини, звуку низьких літаків та луни далеких вибухів. Хлопці із Харкова, які приїхали до нас у відрядження на монтаж, були на зв’язку із своїми родинами і дуже переживали за рідне підприємство, яке знаходиться на під’їзді до міста з боку Разєї. Ми запропонували харків’янам повертатися додому, а монтаж щогли відкласти на кращі часи. Та хлопці все одно змонтували вежу і наступного дня встигли безпечно повернутися додому до своїх родин. Їхнього підприємства зараз вже не існує. Орки зруйнували українське виробництво.

24 ЛЮТОГО 2022 РОКУ, ҐОМДЕ УКРАЇНА

Інженер з альтернативних джерел енергетики, що мав встановлювати вітрогенератор, на жаль, не потрапив до нашого табору ні 24 лютого, ні пізніше, бо спочатку евакуйовував своїх рідних із Василькова, а потім шляхи до нас були заблоковані бойовими діями навколо. І ось, нарешті, 22 жовтня сталася урочиста подія – вітрогенератор встановлено на щоглу й інтегровано до електростанції.

Тепер ми тестуватимемо вітер, набуватимемо нового досвіду і складатимемо план, як далі розбудовувати енергетично незалежний ритритний табір Гомде Україна у вільній, незалежній, здоровій і щасливій Україні.

Залишається лише подякувати всім благодійникам, які розробляли, працювали, доглядали, жертвували кошти за вашу життєдайну матеріальну енергію. Щира вдячність і волонтерам, і робочим, і інженерам, і спонсорам.

22 ЖОВТНЯ 2022 РОКУ, ҐОМДЕ УКРАЇНА

Для довідки.

До нас можна приїздити і займатися буддійською медитацією та практиками всім бажаючим. Для цього потрібно зареєструватися на події, які ми анонсуємо (https://gomdeua.org/news/) , або узгодити свій індивідуальний приїзд із адміністрацією табору (info@gomdeua.org Viber 0675074168). З початку 2021 року ми провели у таборі близько 20-ти різних групових заходів, ритритів, семінарів.

Можна сказати, наш табір повільно, але поступово і впевнено перетворюється на справжній сучасний ритритний центр. Уже з’явився 300-метровий критий павільйон для медитації, розробляється план літних душових, умивальників і туалетів, лазні, є концепція створення зимових житлових приміщень та буддійського храму. Звичайно, нам бракує коштів, підтримки, експертів, інженерів, будівельників, юристів, бухгалтера і багато іншого, але ж розвиток такого амбіційного проекту як наш – справа довготривала і поетапна. Але як говорять, навіть корови літають, тому не усе одразу.

Запрошуємо долучатися. Якщо ви можете пожертвувати певну суму на наш проект, це можна зробити тут  https://www.liqpay.ua/ua/checkout/card/i74404396394

Або у Приват 24 за реквізитами: ГО “РАНГДЖУНГ ЄШЕ Україна”, Код 40982572, Рахунок IBAN UA953052990000026006046227617.

Нехай завдяки нашим спільним молитвам за зусиллям – природна стихія, чисті першоелементи, будди п’яти сімейств допомагають невпинно обертати колесо вчення Дгарми у ритритному центрі Ґомде Україна. Нехай захисники, ґесари, дгармапали допоможуть подолати всю російську фашистську сволоту, очистивши нашу землю від всіх ворогів!

Як монтували сонячну електростанцію https://mailchi.mp/f50c51a2e382/w3nvzbbz8w?e=[UNIQID]

Концепція ритритного центру https://gomdeua.org/jangchub-choling.php

Як працюємо https://cutt.ly/HgNNz9r

Як практикуємо https://cutt.ly/UWuR8b6

Відео з Чок’ї Ньїмою Рінпоче про центр https://youtu.be/5LwX3b71bxo

Відеозвіт про проведені влітку 2020 роботи https://youtu.be/UraWNqk-68c

 

‹ До списку новин ‹ До списку статтей