Технічна експертиза стану ступи в ботанічному саду НАН України ім. М.М. Гришка

Технічна експертиза стану ступи в ботанічному саду НАН України ім. М.М. Гришка

Буддійська ступа – є символом миру і гармонії та репрезентує серце-ум просвітлених істот. Ця ступа єднає багатьох буддистів і не буддистів, шанується всіма буддійськими школами, багатьма буддійськими вчителями. Наша громада опікується цією святинею і прагне належним чином її доглядати.
Пропонуємо вашій увазі висновки і рекомендації технічної експертизи стану ступи. На жаль, цього року зробити захист від нищівного впливу холодного сезону вже не вдасться через те, що захист, який було встановлено у суху погоду в жовтні –  зухвало, по-хуліганські зірвано, не зважаючи те, що у команді волонтерів цей план було обговорено і затверджено ще у 2018 році.

Скачати або переглянути документ експертизи можна тут:
сторінка 1 https://gomdeua.org/wp-content/uploads/2019/12/Висновок1.jpg
сторінка 2 https://gomdeua.org/wp-content/uploads/2019/12/Висновок2.jpg

Але в наступному році ми маємо намір слідувати рекомендаціям, які підтверджені фахівцями, щоб запобігти подальшому руйнуванню ступи і вжити заходів, щоб подібні акти вандалізму не повторювалися у майбутньому. Внизу цього листа наводимо відповіді на найпоширеніші запитання щодо захисту ступи.

Ми завжди відкриті до діалогу та здорової дискусії, обговорюємо кожну думку всіх, хто фінансував, встановлював, доглядав ступу і приймаємо зважені колективні рішення. Будь ласка, пишіть нам на адресу info@gomdeua.org Бажаємо всім добра,  любові, миру і процвітання!
Актив буддійської громади Ранґджунґ Єше Україна

***
ПИТАННЯ: В інших регіонах, зокрема в Росії, не закривають ступи на зиму і з ними нічого не стається. Чому потрібно це робити із ступою в ботанічному саду?
ВІДПОВІДЬ: Треба зважати на відмінності у конструкціях ступ. Наприклад, у Києві є щонайменше ще 3 ступи, які не потрібно закривати на зиму, їх лише треба кожного сезону відповідно доглядати. Але ступа в ботанічному саду облицьована полірованими гранітними плитами (поверх бетонної конструкції приклеєно граніт), під які потрапляє волога і поступово нищить облицювання – особливо під час зими. Окрім того, оздоблення, яке має ступа (зокрема скляні прикраси, що приклеєно до граніту), не витримує температурних коливань під час зими і нівечиться само собою.
Насправді ж практика консервування на зимовий період таких делікатних споруд, як наша ступа, існує в цілому світі. У ті же самій Росії, зокрема у Петергофі із настанням холодів скульптури закривають у коробки.

***
ПИТАННЯ: Навіщо боротися із непостійністю, адже неможливо зупитити процесс старіння, руйнування ступи?
ВІДПОВІДЬ: Так, це правда. Ми не можемо та й не намагаємося зупинити природні процеси руйнування. Проте істина непостійності не заперечує здорового глузду. Якщо дбайливий господар може проявити бережливість, він її проявляє і не зважає на те, що рано чи пізно всьому прийде кінець. І якщо ми можемо вжити заходів, які зроблять процес руйнування ступи повільнішим і це зекономить кошти громади, які щорічно витрачаються на новий декор – то ми це робимо.

***
ПИТАННЯ: Одна із функцій ступи – звільнення через бачення. І коли ви закриваєте ступу від ока відвідувачів – ви обмежуєте її роль.
ВІДПОВІДЬ: Треба знову зважати на те, як зроблена ця ступа, на особливості її конструкції. Рано чи пізно, якщо не захищати ступу в холодний період, потріскаються гранітні плити, повідлітають не лише прикраси, а й граніт, на якому тримається все оздоблення, буде порушено пропорції ступи і сама вона матиме жалюгідний вигляд і зимою, і влітку.
Є ступи, які звільняють через бачення цілий рік – вони стоять собі надворі і нічого з ними не коїться, бо вони зроблені з розумом і врахуванням цієї особливості, що їм потрібно стояти і зимою, і літом, і в мороз, і в дощ. А є делікатні ступи, які стоять всередині храмів, на вівтарях – і вони теж служать звільненням через бачення. Та ці делікатні ступи мають коштовне яскраве оздоблення, витончену конструкцію, багато різних елементів тощо. Але такі делікатні ступи ніхто не ставить надворі, не виставляє ні на дощ, ні на сніг.
Наша ж ступу можна віднести до розряду делікатних, хоча вона й не призначена стояти всередині приміщення. Проте нам потрібно знайти розумний спосіб її захистити. Один із них – створення проекту скляного або декоративного накриття, яке би захистило ступу від потрапляння вологи зовні і виглядало б традиційно і естетично. Створення такого проекту – окреме питання, яке потребує додаткових коштів, зваженого художнього й інженерного бачення та відповідної документації.

‹ До списку новин ‹ До списку статтей