Про переваги групової практики від Умдзе Ла Ґендуна Йонґду

Колективна практика потужніша й успішніша. Таємну практику нам слід виконувати наодинці. Ви не зможете її робити в місці, де багато людей. А коли ви виконуєте цог, наприклад, у особливий день, тоді чим більше людей присутні, тим потужніша практика.
Адже, наприклад, п’ятьма пальцями схопити щось легше, аніж чотирма, трьома тощо. Так само якщо ви практикуєте разом, ефект ліпший. Якщо хтось із вас захворів чи в когось проблеми з роботою або бізнесом, коли ви молитеся за людину гуртом, так буде значно краще. Має значення, молиться одна людина чи гурт людей.
Якщо наша практика подібна до неба, як у досвідчених медитаторів та лам, тоді ми все це можемо робити самостійно. Зараз же ми тільки наближаємося до цього, тому чим більше ми практикуватимемо разом, тим більше одержить користі кожен із нас. Тому якщо в Санґсі в когось дуже напружений і щільний графік роботи, і тому не виходить щодня практикувати разом, тоді нічого не вдієш. Але якщо графік дозволяє виділити хоча б дві години в особливий день, що практикувати тут [у Дгарма центрі], це дуже добре і для центру, і для нас усіх, і ми також порадуємо наших учителів, адже вчителі радіють, коли ми робимо добродійні вчинки.
Я пригадую історію про Міларепу, який також спершу практикував цоґ зі своїм учителем Марпою та рештою Санґхи. Згодом, коли він усамітнився, почав практикувати сам, бо його практика стала подібною до неба. Тому групова практика важлива.
Зараз ваш центр переїжджатиме в просторіше місце. Якщо лише по 5 людей збиратиметься на практики, це не так ефективно, як коли на практики приходитиме 15-20 людей водночас хоча б на особливі дні. Можна ділитися новинами про практики в центрі, щоб люди їх відвідували.
Дехто може думати, що для практика Дзоґчен необв’язково виконувати групову практику, що можна все робити самостійно вдома. Але без практик очищення й накопичення практикувати Дзоґчен дуже складно, можна навіть зійти з розуму.
Ви можете вправлятися в ритуальній частині. Сьогодні ми виконували практику Ваджракілаї, і в ході практики треба було перегортати сторінки з однієї на іншу. Ми для цього спеціально спинялися. Можливо, через рік усі це робитимуть досконало – знатимуть, у який момент і на яку сторінку треба перегорнути. Коли ж ми спеціально робимо паузу й оголошуємо про це, це не так гарно виглядає і може збивати вашу візуалізацію. Потрібно знати, де перегорнути сторінку, із якого місця продовжити, і читати також слід добре. Якщо ми дуже повільно читаємо й збиваємося, результат теж буде не той.
Звісно, коли ваш рівень практики високий і ви такі, як сонце, ви будете сяяти незалежно від того, виконуєте ви практику самі чи з кимось. Однак коли на практику виконують декілька сонець одночасно, у такому випадку ефект теж примножується.
‹ До списку статтей