Лотосовий океан

Цикей Чоклінґ Рінпоче насправді дивовижна людина. Це не той чоловік, повз якого можна просто пройти: гарний із обличчям Падмасамбгави, красивими маленькими вусами та очима, що рухаються, як у наполовину гнівливого чи наполовину пристрасного божества, які вдивляються в бежмежні небеса. Коли він сидить на ваджровому троні, більшість людей відчуває ніби перед ними знаходиться будда. Він випромінює досконале сяйво та велич. Він рідко коли всміхається, але коли це робить, серце кожного тане з відданістю.

Під час подорожей він бере з собою набір чарівника та валізу з подарунками, захисними шнурками, мандалами, тханками, вервицями та різного роду сакральними речами для людей, які цього потребують чи заслуговують. У Малайзії я бачив, як він зцілив кількох людей від невиліковних хвороб. Він ніколи не говорить про свої здібності, але раптом хлопець, котрий був прикутий до інвалідного візка впродовж років, встає й починає ходити. Я бачив, як він зцілював глухих, німих та недоумкуватих. Він кидав у них різні предмети, плював їм у обличчя, посипав сіллю чи поливав олією їхню голову, кричав чи бормотів щось і танцював навколо них. Після цього вони раптово ніби прокидалися від довгого сну й могли говорити, чути чи ходити.

Я бачив його як справжнього чарвника і також священника, але не в благочестивому християнському сенсі. Після того, як він робив щось дивовижне, він інколи повертав голову, підморгував гарненькій дівчині та дуже дивував усіх і робив щось неочікуване. Це був його особистий спосіб показувати світові найнеочікуваніші речі, які складно уявити. Одні люблять його безумовно, інші бояться, однак ніхто його не забуває.

Ось уривок із його книги, “Лотосовий океан”, який він наговорив мені вільно та без зупинок за 90 хвилин багато років тому. Він говорив до останнього речення, за кілька секунд до того, як плівка закінчилася. Опісля не було чого додати чи змінити.

Основні пункти Дзоґчен полягають у тому, щоб розпізнати природний стан, тренуватися в тому, щоб розвивати його силу, а також досягнути стабільності. Наголошуючи на суті свідомості, у ході сидіння чи прогулянки, споживання їжі чи сну, ніколи не відволікайтеся від розпізнавання суті вашої свідомості. Практикувати таким чином – це і є найголовнішим пунктом. Так навчав Тулку Урґ’єн Рінпоче.

І хоча я отримав багато таких учень, у мене не було змоги практикувати їх упродовж тривалих інтервалів часу в строгих ритрітах. Більшу частину часу мене захоплювали чуттєві задоволення. Між тим, я проводив щорічні церемонії друбченів узимку, а також упродовж пари місяців тут і там робив деякі ритріти з начитування мантр. Решту часу, як навчав Тулку Урґ’єн Рінпоче, я якнайкраще старався практикувати, коли сидів, ходив, їв і лежав.

Моєю головною практикою була відданість Гуру Падмасамбгаві. Далі – відданість моїм корінним учителям, яка, на мій погляд, непохитна. Я всім серцем вірю, що великі ваджродержці – Шістнадцятий Кармапа, Ділґо Кх’єнце Рінпоче, Тулку Урґ’єн Рінпоче та Калу Рінпоче були сіддгами та справжніми володарями мандали, наче Тілопа й Наропа, які явилися особисто. Я відчуваю, що всі вони невіддільні від Гуру Рінпоче. Тому я серйозно вірю, що причина також у якості благословень, які я від них отримую. Завдяки доброті, вченням та благословенням цих майстрів у мене була можливість хоч трошки попрактикувати впродовж своїх сорока семи років життя, і я відчуваю, що, завдячуючи тим настановам, я зараз даю ці стислі пояснення.

Дещо з того, що я сказав, може стати в нагоді цілковитим новачкам. Окремі речі також допоможуть надзвичайно досвідченим практикам, які вже досягли рівня Дзоґчен. Є порада для новачків, які розпочали ньондро, а також є корисні поради для практиків середнього рівня, які знаходяться посередині й виконують практики начитування мантр Трьох Коренів. Ті особистості, для яких підходить ані що інше, ніж практики Трекчо та Тоґал, дивовижні практики Дзоґчену, які постійно звертаються до споконвічної чистоти та невимушеної присутності, напевне знайдуть якісь цінні поради в моїх словах. Це станеться тоді, коли він чи вона докладе зусиль, щоб зрозуміти те, що я кажу.

Я тут безпосереднім чином не пояснював Дзоґчен, але ви можете знайти тут дещо на цю тему. Я навіть зараз не претендуватиму на те, щоб навчати вас Великої Досконалості. Причина в тому, що хоч я й розпізнав природу свідомості, пробуджений стан, але ще не довів до досконалості її силу. І хоча я досягнув дуже невеликого рівня сили, я ще не досягнув стабільності. Із іншого боку, якщо через пару років у мене вийде досягнути стабільності, я буду радий вам допомогти.

У контексті практики тибетського буддизму, який належить до Магаяни, я б хотів процитувати “Прагнення Дзоґчен” Міпхама Рінпоче, яке було згадане вище:

Силою відданості Одвічному Володарю, славетному майстрові,

Сприймаючи його як дгармакаю рівності,

Хай ми отримаємо велику посвяту прояву усвідомлення,

Через благословення осягнення абсолютної традиції передання, яке передається в наші серця.

Якщо ви пов’язані зі справжнім, кваліфікованим майстром, і можете ставитися до нього як до корінного ґуру, хай вам вдасться одержати посвяту прояву усвідомлення. У той самий момент вам покажуть, що ваша природа – це дгармакая. Коли ви її розпізнаєте, ви потім можете розвивати силу розпізнавання та досягнути стабільності. Це особлива риса Великої Досконалості! Щоб підготуватися до цього, вам слід виконати по 100000 кожної з чотирьох підготовчих практик, після яких практикувати садгани Трьох Коренів.

Мені здається, що ви, іноземці, сьогодні проявляєте чимдалі більший інтерес до традиції тибетського буддизму, особливо до вчень Магамудри та Дзоґчену. Схоже, що ви хочете вивчати філософію Серединного Шляху та Праґ’япараміту й інші дисципліни, зокрема логіку, вінаю, абідарму, сутру. Це надзвичайно важливо для того, щоб відпрацювати точну структуру термінології Дгарми. Нам потрібно знати слова та терміни, адже сказано: “Не покладаючись на відносні слова, не збагнеш абсолютного значення”.

Коли йдеться про реалізацію абсолютної суті, недостатньо одержати епізодичні проблиски; вам слід мати цілковиту певність; ви маєте повністю позбавитися сумнівів. Звісно, так було б найкраще. Будь ласка, робіть так!

Але зрозумійте таке: якщо ви покладаєтеся тільки на слова, у вас з’явиться тільки більше й більше сумнівів, ви матимете все більше й більше підозр. Свідомість такого скептичного формату може впасти в зневіру, яка спершу закрадеться в крихітній формі. Будь ласка, пильнуйте це! Це той час, коли вам точно слід перейти до вивчення літератури, яка відноситься до типу настанов, тих настанов, які стосуються отримання практичного медитативного досвіду!

Якщо в цей час у вас буде зв’язок із вашим майстром, який матиме належний медитативний досвід, він зможе розвіяти ваші сумніви та нерішучість. Це етап, на якому вам краще мати вчителя! Інакше можливо, що ваш гострий розум обдурить вас. Наприклад, якось Пані Єше Цоґ’ял попросила Падмасамбгаву дати вчення Великої Досконалості. Вона вклонилася йому дев’ять разів, здійснила зовнішні, внутрішні та таємні офіри мандали й після цього він сказав: “Вхід до вчень Великої Досконалості матиме наслідком неабиякі переваги, але також надзвичайно небезпечний. Ти будеш, як змія, яка заповзла в стовбур бамбука; є лише два шляхи, щоб його покинути, або знизу, або через верхівку”.

Цьому навчав Дорогоцінний Майстер. Будь ласка, зрозумійте, що не всі є практиками типу Дзоґчен; дехто орієнтується на Гінаяну; інші просто не можуть збагнути глибину цього вчення; іще хтось просто неналежний реципієнт. Є так багато типів людей. Будь ласка, усвідомте це дуже уважно.

Хоча сказано, що осягнення абсолютної істини залежить від знання слів та термінів, тим не менше, будьте обачні з навчанням, адже ваше навчання має вести вас за межі сумнівів та підозр до цілковитої певності. Інакше, оскільки порожнечу “важко побачити та вхопити”, якщо ви збережете скептичне ставлення до всього, такий настрій недовіри може тягнути вас униз все більше й більше. Це буде величезним соромом!

І хоча порожнечу важко осягти, також “знання одного звільнює все”. “Знання одного” значить, що коли ваші двері мудрості широко відкриті, ви можете відкривати сотні інших дверей, кожні наступні двері. Будь ласка, зверніть особливу увагу на цей ключовий пункт того, що знання одного звільнює все.

Спершу досягніть ясного розуміння через вивчення. Потім досягніть певності через розмірковування. Нарешті, управляйтеся вдень та вночі в Магамудрі та Дзоґчен. Робіть це, і ви автоматично відкриєте нектар безсмертя, який вже існує в просторі споконвічної чистоти в вашому серці. Саме тоді благословення великої посвяти прояву усвідомлення, осягнення абсолютної традиції передання дійсно буде передана вашому серцю! Продовжуйте практику, і це одного дня станеться, поза всяким сумнівом! Настане день, коли ви побачите, що двері мудрості широко відкриті! Такий природній наслідок занять для вас та будь-якого іншого практика Ваджрової Колісниці Таємної Мантри настане, будьте певні! Будь ласка, практикуйте так!

Із оригінальним текстом Еріка Пеми Кунзанґа англійською мовою можна ознайомитися тут.

‹ До списку статтей