Як виплекати більше серце

Існує така величезна потреба у більших серцях, відкритих умах, у більшій терпимості, доброті та прийнятті. Маємо достатньо расизму і багато інших способів відторгати одне одного. Усі ми знаємо, як болісно бути вигнанцем, бути осторонь, пригніченою меншістю. Інколи без жодних на те причин. Абсурдно чекати на когось, хто б вирішив цю суто людську дилему, бо очікування може тривати довічно. Але ми самі можемо прокласти шлях до її вирішення, і на щастя, маємо достатньо засобів. Можемо виплекати більше серце.

Серце – це наше ставлення і сила волі. Те, як націлюємо і зосереджуємо наш дух. Цікаво не фізично прокачати серце, а відівчитися обмежувати його. Це легко і водночас це важко, але немає іншого вибору. Себелюбство шкодить, дуже шкодить. Шкодить нам, нашим близьким і всьому світові. Воно є поганою звичкою і дурною залежністю, що дає ілюзію безпеки і водночас робить із нас невдаху, а не переможця. Досить легко покаятися і вибачитися за вияв себелюбного вузьколобого ставлення. Але чесно кажучи, навіть якщо це допоможе у тому конкретному випадку, звичка нікуди не дінеться.

Можемо зловити себе прямо в ту мить, коли маленьке серце закрадається у наш природний дух. Спіймати злодія на гарячому. Перебуваючи в усвідомленні, побачити наскільки дурним і руйнівним є таке ставлення. Воно нищить злагоду і радість повсякденного життя. Відчуття на кшталт “мушу одержати верх у суперечці”, “мушу проштовхнути свою думку” тощо підривають дружбу і стосунки. Одним другом менше, самотності більше — всередині і довкола. Світ стає холодним і втрачає фарби. Яка нам від того користь?

Як тільки навколо чакри серця відчуваєш напругу, і пиха бере верх, зроби перерву, відмовся від цього, впізнай же: ця знайома стежка веде в нікуди. Натомість, відступи на мить і дозволь своєму основному розумові правити. Щоразу, як кайдани звички спадають, твоє серце більшає і з’являються готовність і можливість приймати і цінувати. Це так просто. Поступово, дозволь доброті та милосердю жити і дихати. Тоді як погана звичка дедалі слабшає, терпимість приходить частіше і легше, ніби одна з чаш на терезах стає важчою. Немає іншого шляху; мусимо працювати з цим і прийняти відповідальність на себе, адже ніхто інший цього не зробить. Можемо, коли схочемо.

Коли я стикаюся з вузьколобим ставленням і гострим словом, напруга стає такою очевидною, майже як фізичний біль, і закон джунглів підказує дати здачі. Тоді я роблю перерву і витримую тишу, дозволяю собі нечутно, лагідно зітхнути з глибини єства, і от знову: “проковтну я наживку чи вирішу це прямо тут і зараз?” У тій паузі, часто виявляється, що підручний засіб полягає в тому, аби бути не лише спокійним, а й лагідним, і це відкриття цінніше за чисте золото. З позиції теплоти та відкритості настільки легше бути добрим, зберігати ясність ума, і сказати саме те, що допоможе розрядити ситуацію не тільки мені, але й іншому. Коли починаємо відкривати для себе, що можемо трансформувати ситуацію, болісна мить змінюється гумором і теплотою, і обмежене ставлення зникає.  В такому середовищі серце зростає і життя набуває сенсу. Ми зростаємо, коли ламаємо кордони.

Із оригіналом тексту Еріка Пеми Кунзанґа можна ознайомитися тут.

‹ До списку статтей