Як офірувати їжу та напої

Друзі, ми вирішили нагадати вам, як можна із користю для всіх істот проводити час за новорічними та різдвяними застіллями. Цього мало: будь-яку свою трапезу ви можете перетворити на справжню офіру! Вашій увазі – уривок із книги Кхенпо Ґ’ялцена “Світильник, який вказує на шлях до звільнення”.

Якщо ми збираємося щось з’їсти чи випити, незалежно від кількості їжі та пиття і якості, існує традиція спершу офірувати їх Трьом Дорогоцінностям. Цей звичай розповсюджений не лише в буддизмі – у небуддійських традиціях він також поширений. Для буддистів об’єкт нашої офіри це Три Дорогоцінності; а метод або спосіб здійснювати таку офіру – це прекрасна можливість для накопичення заслуги.

Перш ніж скуштувати страву чи напій, які в нас є, ми офіруємо порцію Будді, Дгармі і Сангсі. Ми це робимо, адже, офіруючи порцію Трьом Дорогоцінностям, будь-яких забруднень чи нечистот у їжі стає менше. І шляхом зовнішньої офіри їжі наш потік свідомості наповнюється благословеннями, а перешкоди, пов’язані з хворобами чи ворожими силами, умиротворяються і у нас, і у багатьох інших істот.

У ході такої офіри ми уявляємо в небі перед нами учителя, оточеного широким та океаноподібним зібранням Трьох Дорогоцінностей та Трьох Коренів, із вірою в те, що вони насправді там присутні в чіткій формі. Потім, склавши долоні перед собою, ми читаємо молитву офіри:

ОМ А ХУНҐ

Дорогоцінному Будді, неперевершеному вчителю,
Дорогоцінній Дгармі, неперевершеному захисникові,
Дорогоцінній Сангсі, неперевершеному провідникові,
Об’єктам нашого Притулку, Трьом Дорогоцінностям, ми робимо цю офіру.

Упродовж усіх наших життів
Нехай ми будемо невіддільні від Трьох Дорогоцінностей,
І, постійно здійснюючи офіри Трьом Дорогоцінностям,
Нехай ми одержуватимемо їх благословення!

Сказано, що якщо однонаправлено читати цю молитву під час здійснення офіри, людина накопичить незмірно велику кількість заслуг.

Уривок із книги Кхенпо Ґ’ялцена “Світильник, який вказує на шлях до звільнення”

‹ До списку статтей