Порада для практика, який помирає, від Додрубчена ІІІ

Порада для практика, який помирає

Додрубчен Джиґме Тенпе Ньїма

Вам слід підготуватися, перш ніж прийде час залишити цей світ. Тут є багато аспектів, однак я не буду наразі надто вдаватися в подробиці. Якщо коротко, ось що ви маєте робити, коли настане час смерті.

Думайте знову і знову: “Незалежно від того, швидше прийде смерть чи пізніше, із абсолютної точки зору не існує альтернативи, окрім як полишити це тіло і все, чим я володію. Це справедливо для цілого світу”. Розмірковуючи над цими рядками, повністю розірвіть кайдани бажання та прив’язаності. Зізнайтеся в усіх недобродійних учинках, які ви здійснили в цьому житті та в попередніх, а також у будь-яких падіннях чи порушеннях обітниць, яких ви могли припуститися, свідомо чи несвідомо, і повторюйте обіцянки ніколи більше так не чинити в майбутньому.

Не слід нервувати чи непокоїтися про смерть. Натомість спробуйте піднятися духом і зростити відчуття радості, пригадавши увесь позитив, добродійні вчинки, які ви здійснили в минулому. Без жодного натяку на гордість чи зарозумілість звеличуйте свої досягнення знову й знову. Посвячуйте всі свої заслуги та виконуйте повторні молитви-прагнення, щоб у всіх ваших майбутніх життях ви мали змогу прийняти до серця повний шлях вищої колісниці, керуючись настановами доброчесного духовного друга, і з якостями віри, старанності, мудрості й сумлінності – іншими словами, із усіма найдосконалішими обставинами, як зовнішніми, так і внутрішніми. Моліться, щоб ви ніколи не впали під вплив лихих товаришів чи руйнівних емоцій.

У текстах Вінаї пояснено, що одна з головних причин для одержання вищої форми переродження, такої, наприклад, коли ви живете в дисципліні в присутності Будди, полягає в тому, щоб виконувати молитви та прагнення в момент смерті. Тому сказано, що “те, що найближче й найзвичніше” матиме величезну силу. [1]

Будь-яким прагненням, які ви здійснюєте, слід надати додатковий поштовх рішучими обіцянками на кшталт: “У всіх моїх життях я робитиму все, що можу, щоб тренуватися на шляху порожнечі зі співчуттям, яке є її суттю!” Щоб оцінити, як це важливо, порівняйте, наскільки дієвіше рішуче сказати собі: “Я встану рано вранці!” Замість того, щоб просто прагнути: “Нехай я прокинуся рано”.

Щоб легше збулися молитви, які ви виказали чи наміри, яки ви сформулювали, глибока користь полягає в тому, щоб покладатися на втілення духовної сили. Згадайте одне з них, до якого почуваєте найбільше відданості чи з яким відчуваєте найглибший зв’язок через вашу практику; це може бути великий та славетний майстер із Уддіяни, Ґуру Рінпоче, чи Шляхетний Авалокітешвара, Володар Світу, і, маючи сильну віру в те, що він чи вона є втіленням усіх дорогоцінних джерел Прихистку, моліться однонаправлено про здійснення ваших намірів.

Безпосередньо в момент смерті буде складно акумулювати достатню розумову силу, щоб медитувати на щось нове чи незвичне, тому вам слід обрати відповідну медитацію заздалегідь і тренуватися, допоки ви не опануєте її. Потім, коли ви помиратимете, вам слід спрямувати всі ваші думки до медитації так сильно, як ви тільки можете, і це може бути пригадування Будди, зосередження на співчутті, зрощення погляду шуньяти чи згадування Дгарми або Сангхи. Щоб ви могли це успішно зробити, також важливо, щоб ви заздалегідь тренувалися думати: “Починаючи з цієї миті, коли я проживаю критичний момент смерті, я не дозволю ніяким негативним емоціям увійти в мою свідомість”.

Серед праведників минулого був поширений вираз: “Аніж робити багато добродійних учинків із млявим та захмареним розумом, ліпше зробити такий вчинок упродовж одного дня з ясною свідомістю”. Ідеться про те, що якщо ви практикуєте це все й спершу спробували зародити відчуття натхнення та радості, так буде набагато ефективніше.

Хоча таким як я важко приносити іншим користь, я читатиму строфи Прихистку й молитимуся, щоб у всіх ваших наступних життях ви могли слідувати вченням Магаяни.

Написано тим, кого звати Безстрашний (Джиґме).

Перекладено Адамом Пірсі, 2006. Присвячено пам’яті Яна Максвела.

  1. Іншими словами, думки, які ми маємо в час, наближений до смерті, а також ті думки, до яких ми найбільше призвичаїлися за життя, матимуть найбільший вплив, який впливатиме на наше переродження.

Із оригінальним текстом англійською мовою можна ознайомитися тут.

‹ До списку статтей