Орґ’єн Тобґ’ял Рінпоче про практику Ваджракілаї

 

Здебільшого сідги і в Індії, і в Тибеті досягали повної реалізації за допомогою практики Кілаї. У описі, у якому йдеться про посвяту на цю практику, пояснено так. Мирні форми – це Ваджрасатва, Ваджрапані й Ваджравідарана. Гнівні форми це Ваджрапані (також); інша форма Ваджрабгіри, відповідно до нових шкіл; а також Ваджракілая. Ці різні божества по суті тотожні. Вони по-різному виглядають, але за своєю суттю однакові.

Коли Падмасамбгава практикував Янґдака Геруку в печері Асура в Янґлешо й майже здобув найвищі сідги Магамудри, мари чинили багато перешкод. Щоб їх усунути, він розгорнув мандалу Ваджракілаї й одержав найвищі досягнення. Пізніше він зв’язав обітницею всіх духів Тибету, теж за допомогою практики Ваджракілаї.

Великий пандіта Вімаламітра також був реалізованим майстром практики Кілаї. Одного разу, коли треба було усунути значну перешкоду, він підняв та спрямував свою пурбу й змінив течію річки Ґанґа. Пізніше, коли Падмасамбгава відкрив мандалу й дав передачу та настанови й таке інше своїм близьким учням у Тибеті, Єше Цоґ’ял одержала особливу передачу, практикувала Ваджракілаю як основного ідама й досягла реалізації. Якось вона спрямувала свою пурбу на ворону, і та впала на землю.

Джам’ян Кх’єнце Ванґпо особисто виконував близько п’ятдесяти п’яти видів практики Ваджракілаї. Його учень Шечен Ґ’ялцаб Пема Намґ’ял теж був майстром практики Кілаї. І його учень, усевідаючий Таші Палджор, Ділґо Кх’єнце Рінпоче, теж одержав практику Кілаї з традиції Чованґ, яку він використовував як позачергового особистого ідама. Він також виконував повну рецитацію відповідно до сімох різних традицій Кілаї, зокрема “Забдун Пурба”, “Нянґлу Пурба” та “Ньєг-ґ’ю Пурбу”.

Уривок від Орґ’єна Тобґ’яла Рінпоче із книги “Потужне перетворення”

‹ До списку статтей