Кілька мудрих цитат від Дзонґсара К’єнце Рінпоче

Чим більше ви досліджуєте буддизм, тим більше пізнаєте його велич.

***

Дгарма це не терапія

***

Я певен того, що багато хто з вас не практикує старанно. Я певен, що багато хто з вас п’є, відвідує казино і робить купу дивних речей, які я навіть уявити не можу, однак при цьому ви можете бути буддистами, і це так важливо! Я хотів би бачити буддистів на «Гарлі-Девідсонах», із купою тату, у тісних шкіряних курточках. Я люблю всяких таких людей… Так принизливо й сумно чути про те, що буддизм дорівнює вегетаріанству, ненасиллю, чернецтву, печерам, ритритам… Усі ці ідеї скорочують число буддистів.

***

Усе вчення, уся «Тіпітака», усі 84000 вчень Будди загалом навчають тому, як можна насправді чудово розважатися. Це правда, однак розбіжність між вами й Буддою, між нами й Буддою полягає в тому, як же насправді розважатися.

***

Намагайтеся створювати зв’язки із людьми. Навіть якщо хтось у натовпі на мить погляне на вашу яскраву футболку – у результаті ви посадите зерня Дгарми в їхній свідомості.

***

Якщо ви не маєте ані часу, ані схильності до того, щоб познайомитися з поглядом про те, що самсара це ілюзія, спробуйте, допоки ви ще живі й здорові, не надто прив’язуватися до ваших планів, надій та сподівань. Щонайменше приготуйтеся до того, що, можливо, у вас нічого не вийде. Усе добре в вашому житті може однієї миті перетворитися на протилежність; усе, чому ви надаєте цінності, ураз стане нічого не вартим.

***

Якщо ґуру застосовує лише один метод, такий як медитація, учні будуть позбавлені багатства умілих умілих засобів.

Якщо ґуру не цінує метод практики божества, двері досягнень для учнів будуть надзвичайно вузькі.

Ґуру, у якого немає відданості до його власного ґуру чи до Дгарми, спричинить те, що благословення його учнів випаруються, як імла.

***

Якою б корисною практика не здавалася, якою б політичною коректною чи захопливою ви її не вважали, якщо вона не протидіє вашій звичці чіплятися за постійність, навіть якщо вона виглядає нешкідливою, однак підступно заохочує вас забути про істину непостійності й ілюзорну природу явищ, вона неминуче вестиме вас у протилежному керункові від Дгарми.

Із оригінальним текстом англійською мовою можна ознайомитися тут.

‹ До списку статтей