Друбчен “Океан Амріти” (Нґаксо) в монастирі Ка-Ньїнґ Шедруб Лінґ

Щороку, у другому місяці за тибетським календарем у монастирі Ка-Ньїнґ Шедруб Лінґ виконується Друбчен “Океан Амріти” (Нґаксо друбчен). У 2023 році Нґаксо Друбчен припадає на 29 березня – 6 квітня. Цей надзвичайно потужний ритуал, що його склав великий тертон Чокґ’юр Дечєн Лінґпа, а пізніше практикував Тулку Урґ’єн Рінпочє (правнук Чокґ’юра Дечєна Лінґпи, батько Чок’ї Ньїми Рінпочє) став однією з важливих щорічних подій у монастирі Ка-Ньїнґ Шедруб Лінґ. Цього року Нґаксо Друбчен здійснюється під проводом дорогоцінних вчителів Чок’ї Ньїми Рінпочє, Тулку Урґ’єна Янґсі Рінпочє та Пакчока Рінпочє. 
 
Основна мета друбчену Нґаксо – очищення негативної карми, відновлення порушених самай (духовних зобов’язань) практиків Ваджраяни та усунення перешкод для живих і померлих. Ритуали інтенсивних практик і промовляння мантр тривають цілодобово протягом дев’яти днів. Монахи приходять на зміну одні одним, щоб це тривало безперервно. У останній день, по завершенні друбчену, проводиться офірування цоґу та передання благословень і пожертвувань всім монахам, мирянам і мирянкам, які брали участь у друбчені. 
 
 
Цей величний друбчен відбувається наступним чином:
 
День 1
Вранці у двох місцях монастирського подвір’я виконується пуджа офірування санґу і вогняна пуджа гнівним божествам. Санґ офірується Трьом Дорогоцінним, божествам, місцевим духам та усім істотам, які потребують захисту, а Вогняна пуджа гнівним божествам робиться для усунення перешкод. Того ж самого дня підносяться торми володарям місцевості з проханням дозволити використання їхньої землі. Також офіруються торми Чотирьом правителям (королям) чотирьох сторін, щоб вони охороняли всіх істот під час здійснення ритуалу. Монахи роблять ритуальне обходження монастиря, виконуються ритуальні танці на знак того, що всі перешкоди поховано та на монастирькій брамі вивішується зображення Ямантаки. Наступна сесія першого дня зветься ритуалом підготовки божеств, коли в храмі поштиво розміщуються зображення головних божеств Тхукдруб Барчє Кунсел, Ста Мирних і Гнівних божеств і промовляються молитви і мантри Ваджрасаттви. Далі йде підготовка засобів здійснення ритуалу – готуються ритуальні інструменти, торми, їжа, ліки, учта та об’єкти, що символізують тіло, мову й ум. Наприкінець здійснюється ритуал підготовки практиків — призначаються ваджровий майстр, майстр промовляння, майстр дисципліни тощо.
 
Дні 2-7
Протягом наступних семи днів проводиться власне друбчен Нґаксо згідно з усталеним ритуалом. Вони день від дня відрізняються лише за різновидом вогняної пуджі.
Протягом цих семи днів монахи виконують багато мудр, жестів тіла (здебільшого виконані за допомогою рук), які представляють проявлення божеств мудрості у тілесній формі. Говориться, що навіть саме споглядання виконання цих мудр є корисним, оскільки через них передаються глибокі знання про Дгармакаю, Бодгічіту та Порожність.
 
Дні 8-9
 
Останній день Друбчену – це день отримання сіддгів. Ранок розпочинається основною пуджою ритуалу Нґаксо. Далі переходять до ритуалу Відкидання перешкод та Сходження благословень і промовляють мантру Нґаксо. Два ваджрові майстри отримують Амріту або Вищі та Звичайні сіддги. По тому  всі учасники отримують амріту. Під час роздавання, група монахів вже розпочинає Вогняну пуджу із побажаннями щоб дощі приходили  в потрібний час, щоб врожаї були рясними, п’ять елементів перебували в рівновазі, і всі істоти насолоджувалися довгим життям. По завершенні друбчену, проводиться офірування цоґу та передання благословень і пожертвувань всім монахам, мирянам і мирянкам, які брали участь у друбчені. 
 
 
Розповімо розлогіше про церемонію очищення і наділення повноваженнями. Саме під час цієї церемонії у день 6 відзняте відео, яким доповнена ця публікація. Ритуал очищення щоденно виконує хтось із присутніх Рінпочє, окроплюючи водою зображення божеств, тексти та ступи. Наділення повноваженнями, або посвячення — це певна ініціація, чи то ознайомлення або дозвіл, що надаються практику для участі у певній практиці Ваджраяни. Для визначення посвячення зазвичай використовують два терміни, що на санскриті називаються “абхішенча”, що буквально означає “очищення забруднень” та “абхішека” — “уповноваження”.
Під час друбчену даруються чотири види посвячень, що ведуть до визрівання.
 
Посвячення Вази дарується, коли до голови практика прикладають священну вазу (калаші). Вважається, що через отримання посвячення вази можна очистити негативну карму, накопичену через негативні вчинки тіла. Із цим посвяченням ми отримуємо благословення на те, щоб візуалізувати своє тіло у формі божества (їдама). Завдяки посвяченню вази фізичні складові й елементи людського тіла та його органи чуттів визрівають і стають їдамом. Регулярно практикуючи відповідну візуалізацію, практик може сягнути проявленого тіла просвітлення, або ж рівня звершення нірманакаї цього певного божества.
 
Таємне Посвячення отримується, коли практик випиває священний напій із капали. Вважається, що через отримання таємного посвячення можна очистити негативну карму, накопичену через негативні дії мови. При цьому практики отримують дозвіл промовляти мантри певного божества, у яке посвячуються. Завдяки промовлянню мантр практик може сягти тіла насолоди просвітлення, або рівня звершення самбгоґакаї певного божества.
 
Посвячення мудрості: у цьому посвяченні використовується нанесення на тіло практика червоного порошку (інд. “синдгура”) та демонструється дзеркало. Вважається, що отримавши це посвячення, можна очистити негативну карму, накопичену через негативні дії ума. Практик отримує при цьому повноваження, дозвіл практикувати стадії зародження і звершення (сакскр. “сампанакрам”) певного божества. Завдяки регулярній практиці практик може сягнути рівня усвідомлення дгармакаї певного божества.
 
Посвячення Дорогоцінного Слова: коли його дарують, практику показують ритуальний кристал. Вважається, що через отримання цього посвячення можна очистити негативну карму, накопичену через неблагі дії тіла, мови і ума, а також дається дозвіл практикувати природу ума. Через регулярну практику цього можна сягти тіла сутності, що є рівнем звершення самбґогакаї або рівня реалізації – свабґавікакаї.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
‹ До списку новин ‹ До списку статтей