До дня Ґуру Рінпоче

 

Про важливість співрадіння

 

До дня Ґуру Рінпоче, 22 листопада, Пакчок Рінпоче ділиться з нами своїми настановами про виняткову важливість співрадіння:
 
“Дорогі друзі, далекі й близькі!
Як завжди, я сподіваюся, що це послання знайде вас у злагоді, здоров’ї та щасті. Сьогодні, в день Ґуру Рінпоче, я хотів би поділитися з вами цитатою з шостого розділу “ Праджняпараміти у 8000 віршах” за назвою “Співрадіння і присвята”, яка окреслює життєву важливість співрадіння:
 
Бодгісаттва-магасаттва Майтрея звернувся до високоповажного Субгуті: “Шляхетний Субгуті, порівняно з заслугами, створеними щедрістю до істот, дисципліною чи медитацією, заслуга, яку бодгісаттви-магасаттви створюють, присвячуючи своє співрадіння чесноті, є безмежно вищою. Вона піднесена, найвища, неосяжна, досконала. Вона неперевершена. Вона не має собі рівних. Вона дорівнює незрівнянному”.
 
Як вчить Майтрея, присвята заслуги, здобутої через співрадіння добрим вчинкам інших, – це найвища форма присвяти. Отже, щоб зібрати неперевершене накопичення заслуг і, перед усе, здобути протиотруту від нашого прив’язання та заздрощів, нам слід щиро співрадіти будь-яким добрим діям, що їх здійснюють всі істоти – фізично, словесно чи подумки – і, зокрема, ми повинні радіти поведінці бодгісаттв і архатів, а також пробудженим діянням будд. Думати про те, якими великими і чудовими є ці добрі вчинки, і присвячувати заслуги, отримані завдяки їм, – це найкраща присвята.
 
Така присвята уславлена як найвища тому, що вона не заплямована ментальними отрутами. У той час як в Азії багато уваги приділяють накопиченню заслуг, західні люди відкидають цю практику, наче певне релігійне вірування. Насправді в так званих заслугах нічого релігійного немає : “заслуга” означає просто будь-яку дію тіла, мови чи ума, яку не спонукали і на яку не вплинули негативні ментальні стани. А отже, все, що приносить користь уму, є заслугою, або чеснотою. Ось чому, з благословення Будди Шак’ямуні, ці запитання та відповіді з шостого розділу “Праджняпараміти у 8000 віршах” вчать про важливість співрадіння.
 
Сам я можу бачити, що коли радію добрим вчинкам інших, моя гордість, песимізм, а головне – заздрість зменшуються. Тому, будь ласка, співрадійте, бо таким чином ви збираєте величезну заслугу. Якщо ви перебуватимете одну-дві хвилини в день у співрадінні, ви так само побачите, що ваш песимізм зменшується, а оптимізм зростає. Ваш егоцентризм послабне, і ви станете скромнішими. Нарешті, накопичуючи таким чином неперевершені заслуги, ви зменшите свою прив’язаність, гординю й заздрість. Тому, будь ласка, намагайтеся щодня знаходити час, щоби співрадіти добрим вчинкам інших.
 
З усією любов’ю і молитвами,
Сарва Манґалам.
Пакчок Рінпоче
 
* увесь архів вчень Пакчока Рінпоче до Дня Ґуру Рінпоче можна знайти тут https://www.samyeinstitute.org/…/%d1%83%d0%ba%d1%80%d0…/
** щоб прочитати текст українською, оберіть відповідну статтю а згодом оберіть мову, натиснувши “Українська” внизу сторінки
 
 
 
 
 
 
 
 
 
‹ До списку новин ‹ До списку статтей