Боуданатх – Обитель Пробудження

Моє серце розривається, коли я дивлюсь новини про руйнівний землетрус, який прокотився по півночі Індії та Непалу. Тисячі людей втратили тих, кого любили, а також свої домівки. Це перевершує можливості моєї уяви. Наразі час протягнути руку допомоги і надсилати кошти та інші ресурси. Також замість того, щоб почуватися безпомічними, співпереживайте, коли посилаєте любов та турботу людям у Непалі.

Долина Катманду це дім не лише для сотень храмів та вишуканих мистецьких і ремісничих лавок, але також для багатьох шкіл, де пробуджені майстри навчають людей, як бути найкращими версіями себе, найгуманнішими, найрозумнішими та найдобрішими. Тому долина насправді є однією з увінчаних перлин нашої цивілізації. Я тісно пов’язаний із одним місцем у долині Катманду та буддійськими майстрами, які в ній живуть, тому занотую кілька слів, щоб пояснити значення Боуданатха, місця Великої Ступи, яка удостоєна звання Обителі Пробудження.

Король Трісонг Деуцен, Падмасамбгава та Шантаракшита, троє братів

Давня легенда про ступу в Боуданатху ключова для розуміння того, як буддизм прийшов у Тибет, країну, яка стала його носієм і була ним до попереднього століття. Книга “Легенда великої ступи” містить пророцтва для наших часів та перелічує вигоди від вияву поваги та практики біля сакральної споруди. Це захоплююча історія про жінку, яка власноруч почала будівництво, та її чотирьох синів, які на її смертному одрі пообіцяли завершити зводити масивну споруду ступи. Коли роботу було закінчено та накопичено багато хорошої карми, чотири сини здійснили шляхетні побажання, які збулися.

Один із синів побажав: “Нехай я стану могутнім правителем, у якого буде сила та багатство принести Дгарму в Тибет!” Його брат сказав: “Якщо ти станеш королем, нехай я зможу допомогти заснувати спільноту ченців та черниць”. Третій син мовив: “Коли Дгарма прийде, буде багато перешкод, тому нехай я стану могутнім сідгою, який зможе вгамувати будь-які ворожі  сили!” Четвертий брат побажав допомагати їм як міністр.

У майбутньому чотири брати знову зустрілися. Вони об’єднали зусилля та принесли всю повноту Буддових учень на північ Гімалаїв, у заховане королівство, яке оточували височенні гірські хребти та небезпечні пустелі, і зберегли їх цілісними та живими понад тисячоліття. Як їм це вдалося? Це сталося тому, що ефект від кожної доброї справи та кожного акту милосердя можна примножити в тисячу разів із правильним наміром та якщо посвячувати, щоб вигоди від результату отримали інші.

Ми, ті, хто прочитали легенду, знаємо, що вчення Будди безпечно прибуло в Тибет. Чарівна річ, яка для нас відкрилася, полягає в тому, що ми дізналися про всю послідовність подій, внутрішній погляд на те, як чотирьом братам вдалося втілити побажання в життя та принести безмежну користь Тибету та всьому світові, і ми самі можемо навчитися тому, як здійснювати побажання.

Цей секрет здійснення побажань, швидкий та величний, полягає в поєднанні кількох чудових компонентів. Перший полягає в тому, що слід спрямувати свідомість до чистого святого об’єкту. Ступа напевне підходить у цьому випадку, адже вона містить реліквії будд минулого та освячена тисячами просвітлений майстрів та практиками впродовж століть. По-друге, необхідно здійснювати побажання з відкритим серцем та з вірою, що ступа символізує та певним чином утілює пробуджений стан усіх будд. По-третє, слід взаємодіяти зі ступою й виказувати повагу внутрішньо та зовнішньо шляхом здійснення офір, гри на мелодійних інструментах чи промовляння молитов. По-четверте, слід формувати благородне побажання, глибоке та позбавлене себелюбства. Його можна промовити таємно чи на широкий загал. Останній, але дуже важливий момент полягає в тому, що слід запечатати цей вільний та відкритий стан шляхетної присутності й дати йому простір, побути кілька миттєвостей у свідомості, сповненої спокою, простоти та співчуття.

І в цьому полягає секрет: як зробити ступу видимим містком, який пов’язує невидимий стан пробудження з основною природою вашої свідомості і через цей зв’язок наблизитися до просвітлення. Якщо будь-хто виказуватиме такі благородні побажання перед великою ступою, він стане поводирем для великої кількості живих істот, що веде їх до звільнення та просвітлення. Тому навколо ступи Боуданатх розкинулися сотні храмів, і тому тисячі паломників прибувають сюди щороку.

І тому в цей нужденний час, після того, як центральний регіон Непалу постраждав від руйнівного землетрусу та сотні життів було втрачено, важливо допомогти тим, хто цього потребує, та посприяти відновленню великої ступи Боуданатх та храмів навколо цього сакрального місця. Адже в тому числі з цього місця вчення Будди поширилося на решту планети, це прекрасне вчення про повагу до всіх живих істот, про відкриття людяності та віднайдення найглибшої мудрості, пробудженого стану, який є природою наших умів.

Із оригінальним текстом Еріка Пеми Кунсанга можна ознайомитися тут.

‹ До списку статтей