Поради буддійських лам: Що робити, якщо все вибішує?

Інколи наша великодушність здається нескінченною, як Всесвіт. Ми готові пробачити світу будь-яку помилку, навіть якщо він навмисне це зробив. Але рано чи пізно п’ять хвилин умиротворення закінчуються, і від роздратування може зірвати дах. Звичайно, ніхто не любить себе в стані «розлючений – аж їсти не можу». Та й без цих «нападів» щодня зустрічаєш дрібниці, від яких відчуваєш гострий укол роздратування. Бісить тупість людей. Бісить колапс на дорогах. Бісить черга. Бісить незручний одяг. Бісять власні діти і батьки (це правда). Дратують подруги. Роздратувати може все на світі. Роздратування і гнів часто йдуть пліч-о-пліч. Відчувати їх – це погано чи добре? Чи потрібно з ними якось боротися? Чи роблять вони нас поганими людьми? Про це ми поговорили з буддійськими ламами Тензіном Зангпо і Цевангом Гьяцо Негі, а також буддійським професором Кхенпо Карма Гьюрме.

раздражающие эмоции буддизм

Кхенпо Карма Гьюрме: «Не дорікай дзеркалу…»

Коли про нас говорять щось погане, ми зазвичай реагуємо – спалахом гніву, роздратування або щонайменше розчаруванням. Наприклад, мені кажуть, що я товстий, і я одразу злюся, навіть не починаючи думати логічно. Але подивимося правді у вічі: якщо я виглядаю товстим, чого ж злитися на те, що хтось каже мені про це? Адже це правда. Ніби як злитися нема чого, але ми зазвичай не оцінюємо ситуацію аналітично, а одразу реагуємо.

Гнів, роздратування – це захисні реакції. Але що і від чого ви захищаєте? Якщо почати аналізувати це питання, ми розуміємо: ми захищаємо власні погляди, можна навіть сказати, ілюзії щодо себе. Коли ви відчуваєте негативні емоції, ви вже не захищені, ви вже без зброї. Зате спокій робить вас невразливим, адже у вас є внутрішня впевненість, що вам ніщо не загрожує, не заважає. Що б не було навколо – воно вам не страшне. Якщо вас не турбує, хто і що каже вам або про вас, якщо ви використовуєте логіку, то це просто не торкнеться вас і піде повз, не зашкодивши.

Що робити?

Вчитися не інтерпретувати почуте або побачене щодо себе в негативн ий бік, а також тренуватися у терпінні. Це не означає, що мені сказали гидоту, а я змовчав, зніяковів і проковтнув образу. Це означає, що я не відреагував всередині себе, не став беспокойнее, не був він засмучений. Ми продовжуємо спілкування, я не кричу у відповідь і не б’юся, я можу пояснити співрозмовнику його неправоту, спираючись на логіку. При цьому мої спокій і настрій залишаться незмінними. Це потужна техніка! Поставте себе на місце людини, який намагається викликати ваше роздратування. Ви кажете щось образливе, а співрозмовник не реагує. Не те, щоб він проковтнув образу – гірше. Вам здається, що він взагалі не звернув увагу на те, що ви сказали. Ви відчуваєте, що це його не зачепило взагалі. Ви підкололи його раз, підкололи другий. Це не спрацювало. Ви сильно подумаєте, чи робити це ще раз, тому що на всі ваші зусилля людина не реагує.

Лама Цеванг Гьяцо Негі: Роздратування – справа звички

Гнів або роздратування вважається в буддизмі однією з трьох причин, за якими ми перероджуємося в сансарі. Самі по собі гнів або роздратування не погані та не хороші – вони вже існують, вони потрібні для того, щоб розвинути себе і пізнати природу розуму. Негативними вони стають, коли ми приймаємо їх за себе і використовуємо у вигляді реакції.

У роздратування є багато видимих ​​і невидимих ​​негативних для нас наслідків – те, як ми використовуємо роздратування, зазвичай викликає проблеми зі здоров’ям і енергетичним балансом. Буддійські вчителі часто кажуть своїм учням зберігати пильність кожну мить життя і спостерігати за станом свого розуму. Це не означає постійно бути скутим і боятися взагалі щось відчувати. Навпаки, ви розслаблені, ви просто спостерігаєте, коли і за яких умов виникає роздратування. Ви аналізуєте те, як воно протікає, аналізуєте, чи можете ви припинити його відчувати. Роздратування і гнів – це як потік, як річка. Якщо ви усвідомлені, ви самі приймаєте рішення, плисти цією річкою або ні.

Що робити?

Роздратування – це звичка. Вона сформувалася навіть не в цьому житті – це наслідок карми минулих втілень, а отже, звичка сильно вкоренилася. Але це лише звичка, і її можна змінити! Якщо у вас є досвід відмови від якоїсь шкідливої ​​звички, ви, напевно, пам’ятаєте, що це питання внутрішньої дисципліни. Головне – не кидатися в емоцію з головою, пам’ятати, що у вас є вибір – дратуватися чи ні.

Також важливі медитація, йога та дихальні вправи. Чим більше ви займаєтеся медитацією, тим частіше бачите свій розум спокійним. Так у вас з’являється еталонний стан, якого ви будете підсвідомо прагнути в повсякденному житті. Дихальні практики та йога допомагають гармонізувати енергію в тілі, усунути якісь застої і забруднення, стабілізувати емоційний фон.

советы буддийских лам

Лама Тензін Зангпо: Змістіть фокус на наслідки

Гнів – це дуже сильна емоція. Він повністю поглинає нас, і ми потрапляємо під його владу. Це справедливо і для роздратування, хоча і не в такій мірі. Згадайте: буває, щось викликало ваше роздратування з самого ранку, і вам здається, що весь світ в цей день проти вас. Ви переживаєте один спалах роздратування за іншим. Можна сказати, що це навіть в чомусь приємно, як буває приємно почухати рану, яка загоюється та через це свербить. І ми чіпляємося за це почуття.
Коли чіпляння за гнів, роздратування заповнює людину, вона втягується в дію цієї емоцією. Наслідки ви можете побачити в повсякденному житті: в силу гніву люди починають війни, мстяться своїм ворогам, зраджують друзів, ображають рідних. Якщо ви в спокійному стані бачите, як діє роздратована людина, ви відчуєте до нього співчуття. Ви розумієте, що він знаходиться під впливом емоції і не володіє собою, ніби на нього діє алкоголь.

Що робити?

Перш за все потрібно пам’ятати про недоліки роздратування – коли воно виникає, ви можете залишити його при собі або висловити, але шкодити воно буде нам в обох випадках. Про це важливо пам’ятати. Подолати роздратування можна тільки в тому випадку, якщо чітко розумієш, як сильно воно тобі шкодить, бачиш і можеш оцінити цю шкоду. Виходячи з цього, способи боротьби з роздратуванням і гнівом повинні бути підібрані кожною людиною особисто виходячи з розуміння недоліків цієї емоції. Якщо люди дійсно будуть розуміти шкоду роздратування і гніву, вони не будуть намагатися їх приховувати – вони будуть всіма доступними методами намагатися уникати цих емоцій.

Буддисти працюють з роздратуванням і гнівом так само, як і будь-які інші люди. Буддійські методи – це в першу чергу усвідомлення того, що це за емоції, що вони нам несуть, які їхні наслідки. Благословень, які можна отримати ззовні і врятуватися від роздратування раз і назавжди, не буває. Все може йти тільки від справжнього розуміння!

Дуже важливо пам’ятати, що роздратування не робить вас поганим. Вам не треба почуватися винним! Провина – деструктивне почуття. У нас є якийсь ідеалізований образ себе, і цей вигаданий ви не могли зробити те, що зробили, наприклад, розлючено гримнути на неуважного співрозмовника, відповісти різкіше, ніж того вимагала ситуація, грюкнути дверима. Ми просто не хочемо розлучатися зі своєю ілюзією про ідеального себе. Шкода – це коли нам не подобається те, що ми зробили, ми шкодуємо, що вчинили таким чином і ми шукаємо способи більше так не робити. Це прекрасно, адже якщо людина не шкодує про те, що вона зробила, вона нічого не мінятиме.

Буддизм – це багатогранне етичне вчення, багато позицій якого сьогодні можна зустріти в різних психотерапевтичних підходах. Якщо вам цікава буддійська психологія, то вже скоро ви зможете дізнатися про неї більше: українська буддійська громада Рангджунг Єше будує буддійський центр Джангчуб Чолінг в Житомирській області. Джангчуб Чолінг – це не просто майбутній храм, а місце, де можна буде навчатися буддійської філософії і медитації у вчителів автентичної лінії передачі, брати участь в ретрітах і за бажанням навіть вести духовну практику під керівництвом досвідчених майстрів. І для того, щоб в Україні виник такий корисний центр, громада потребує вашої допомоги: ми будемо вдячні за пожертвування будь-якої, навіть маленької з вашої точки зору суми на будівництво. Щедрість у буддизмі — одна з найважливіших чеснот, яка є міцним фундаментом щастя та добробуту у цій та наступних життях. Незалежно від того, вірите ви в це або ні. 

Про центр Джангчуб Чолінг

Пожертвувати будь-яку суму на будівництво

Сторінка громади Рангджунг Єше Україна у Facebook

Ця стаття була опублікована FireInSpire 6.09.2018 р. Ми дякуємо виданню за інформаційну підтримку та співробітництво!

‹ До списку статтей