Буддійський професор Кхенпо Карма Ґ’юрме про природу депресії та про те, як з неї вийти

Їй все одно, скільки тобі років, де ти вчився і скільки грошей на твоєму банківському рахунку. Її не стримують стіни палаців, монастирів, високі паркани, морські перешкоди. Депресія може наздогнати будь-кого з нас. Медики стверджують, що сьогодні кожен десятий страждає депресією у важкій формі, а у кожного п’ятого депресивні стани різної тяжкості бувають мінімум раз в житті. Про депресію з нами люб’язно погодився поговорити Кхенпо Карма Ґ’юрме, професор і старший викладач шедри (коледжу) буддійського монастиря Ка-Ньїнґ Шедруб Лінґ, який відвідав Київ з лекціями.

– Чому все більше людей в світі страждає від депресії?

Депресія – фізична хвороба, джерело якої – розум. Хоча здається, що депресія виникає через події зовнішнього світу, в дійсності її причиною є стан нашого розуму, наша реакція на події навколо. Я думаю, що розум, як і тіло, має певну межу міцності. Який вантаж ми можемо нести? Хтось може підняти і понести вантаж в сто кілограмів, але для іншої людини така ноша буде непосильною. Справедливо це і для розуму – у кожної людини своя межа навантаження.

Світ навколо нас стрімко змінюється і все відбувається в ньому дуже швидко. Наш розум не встигає за всіма подіями і втомлюється. Коли ваше тіло сильно втомлюється, зношується, ви хворієте. Коли втомлюється ваш розум, у вас починається депресія. Сьогодні людина відчуває сильний тиск з боку зовнішнього світу, способу життя, які стрімко змінюються. Я думаю, це причина, з якої від депресії страждає сьогодні все більше людей.

Взагалі причин цієї хвороби чимало. Одна з основних – бажання. Коли бажань занадто багато, ти насправді не знаєш, чого ти хочеш, і що тобі треба. Ти починаєш плутати бажання і потреби, приймаючи одне за інше. Наприклад, тобі потрібне взуття – так, це потреба. Але чи потрібно тобі десять пар взуття? Чи потрібно тобі купувати пару взуття раз на кілька тижнів? У тебе ж всього дві ноги! Бажання безкінечні, а отже, безкінечні розчарування та зусилля, які ми докладаємо, щоб отримати бажане. Я витрачу купу сил, щоб придбати десять пар взуття. Весь цей час я буду думати, що ті, хто вже має десять пар взуття, кращі за мене. А щойно я досягну своєї мети і заповню шафу, я захочу ще пару взуття – новіше. Мало хто вміє відчувати і впізнавати радість, і тому мало хто може зупинитися і сказати: досить!

Депресія – це коли женешся за бажаннями і не відчуваєш задоволеності.

Від автора: В буддизмі є поняття tanha — це концепція, яка виходить за рамки звичного нам бажання. Це несвідома спрага, яка рухає нами – жага отримувати задоволення через набуття того, що нам приємно, позбавлення від того, що нам неприємно, а також прагнення стати кимось. Tanha пускає нас помилковим слідом: намагаючись задовольнити свої нескінченні “хочу”, ми дійсно впевнені, що їх реалізація принесе нам щастя. Але досягнення мети не робить нас настільки щасливими, як ми очікували. Саме про цей вид бажань або спраги казав Будда у другій благородної Істини: «Існує причина страждання – бажання». Буддизм розрізняє й інший різновид бажань, chanda, який будується на більш глибинному розумінні справжньої сутності речей.

Ще одна важлива причина, з якої може виникати депресія – те, що людина не живе сьогоденням. Коли ви постійно думаєте про минуле, ви переживаєте більше стресу, відчуваєте провину, рахуєте втрати. Коли ви думками живете в майбутньому, ви починаєте боятися, що якісь плани не збудуться або збудуться не так, як вам хочеться. Таким чином, ви змушуєте свій мозок постійно переживати стрес. Важливо бути тут і зараз, що б ви не робили. Якщо, наприклад, ви гуляєте, то не тільки ваше тіло, але і ваш розум теж гуляє, він розслаблений. Якщо ви вечеряєте в колі сім’ї, насолоджуйтеся їжею і компанією, а не думайте про те, що чекає вас завтра на роботі.

Жити тут і зараз не означає відмовитися від планування або аналізу своїх минулих помилок. До пережитого досвіду потрібно звертатися, аналізувати його, робити висновки. Але якщо ви живете минулим, у вас виникає багато жалю. Ви починаєте думати: «а що, якби я зробив не так, а отак?». Але ж ситуація вже пройшла, ви не можете повернутися в неї і все переробити, так? Ви лише марно себе мучите. Так само небезпечно думати тільки про своє майбутнє. На поверхню спливає дуже багато страхів. Ви постійно переживаєте про те, чи будуть реалізовані ваші плани. В якийсь момент може навіть виникнути одержимість своїм майбутнім, ви думаєте: має бути тільки так, а не інакше! – і реальність сильно засмучує вас. Ці фактори наближують депресію, вони дійсно шкідливі для вашого здоров’я. Краще не зациклюватися на минулому і майбутньому, а думати про те, що ви можете робити тут і зараз.

Яку роль у виникненні депресії грає оточення людини?

Люди не живуть поодинці. Ми соціальні, ми – плід свого суспільства. Коли суспільство обмежує нас, тисне, накладає на нас серйозні очікування – це показник, що відкритих, чесних відносин у цьому суспільстві немає. Якщо я боюся зганьбитися, постійно переживаю, що про мене подумають інші, я ні з ким не зможу бути чесним, нікому не буду довіряти і буду дуже страждати від цього.

У розвинених країнах люди частіше страждають від душевних хвороб. Тибет, Непал – не найрозвиненішы регіони. З одного боку, це не дуже добре, але з іншого – життя тут тече природніше, спокійніше, і це добре для психіки людей. Суспільство та його ритм життя – теж важлива причина депресії у сучасних людей.

Кхенпо-ла, а як щодо депресивних станів у дітей? Адже вони народжуються у суспільстві, яке стрімко розивається, і, можна сказати, мають до цього психологічний імунітет? 

Якщо дивитися з медичної точки зору, депресія може мати генетичну природу. Але якщо ми говоримо про дитячої депресії, принципове значення має те, в якому середовищі дитина росте, хто і що його оточує. Для сучасних людей і особливо дітей велике значення має ритм життя. Що раніше дитина йде з сім’ї в дитячий садок або школу, тим менше вона проводить часу зі своєю сім’єю. Виникають бар’єри в спілкуванні, і навіть коли ти зустрічаєшся з усією родиною, то ви не можете вільно спілкуватися. Дитина і її думки, почуття виявляються як ніби в маленькій коробці, і ними нема з ким ділитися. Дитина цілими днями сидить в садку або школі, потім лягає спати, зовсім мигцем побачившись з рідними. Їй дуже мало любові. До того ж, дітям, як і дорослим, доводиться мати справу зі своїми бажаннями і незадоволеністю. Особливо це травмує в підлітковому віці, і тому дуже важливо навчитися розбиратися в собі. Цьому не вчать в школі і, на жаль, часто не вчать і вдома.

Буває, що людина починає займатися якимись духовними практиками, відчуває натхнення, підйом, але незабаром стає жертвою жорстокої депресії, а то і зовсім втрачає глузд. Чому так буває?

Я не можу говорити про всіх практиків. Як правило, ви починаєте займатися будь-якими духовними практиками з певною метою. Отже, і тут може виникати задоволеність або незадоволеність. Якщо ви думаєте: «постараюся та стану просвітленим за місяць!» – то потрібно розуміти, що це нереалістично. Але якщо ви обіцяєте собі щодня протягом місяця присвячувати практиці 15 хвилин, це легко виконати і результат буде помітнішим. Це реалістичний план, в ньому є сенс. У духовній практиці найголовніше – адекватні плани та дисципліна. Депресія починається, якщо ви хочете досягти багато чого за короткий час, але у вас мало дисципліни та готовності працювати над собою.

Також дуже небезпечно недооцінювати або переоцінювати себе. Не розуміючи або заперечуючи свій потенціал, ви не будете знати, що вам потрібно і чого ви хочете, а отже, не зможете розвиватися. Спершу знайдіть себе, а потім знайдете дорогу, якою йти. Розуміти свій потенціал – це не означає задерти носа та почуватися кимось дуже особливим, це означає відчувати, що ти можеш робити і знати, як це застосувати. Якщо ви добре розумієте свій потенціал, ви не будете витрачати часу даремно – наше життя таке коротке, що шкода витрачати його на те, що не допоможе розвиватися. Це те, чим займаються буддисти.

Кхенпо-ла, цю статтю певно будуть читати люди, які відчувають депресію в тій чи іншій мірі. Що ви порадите їм?

Перше – пам’ятайте, що ви не зробили нічого погано. Депресія трапилася через збіг обставин, але її причини – не поза, а всередині вас. Друге – знайте, що це не назавжди. Депресія має певний термін. Вона пройде. Це означає, що ви не безпорадні. Ви можете зробити дуже і дуже багато. Не сумнівайтеся в собі! Третє – медитація допомагає боротися з депресією, особливо вправи з концентрацією на диханні. Просто медитуйте хоча б потроху і за короткий час ви будете краще почуватися тут і зараз. Четверте – вчіться усвідомлювати задоволеність.

І, нарешті, п’яте – спростіть своє життя. Спрощення свого життя – це не про буддизм або аскетизм. Ми просто прибираємо зайві деталі, через які депресія може погіршуватися. Спершу потрібно упорядкувати те, чого ви хочете. Є речі принципово важливі, а є такі, без яких можна жити. Якщо ви будете думати тільки про свої бажання, то важливим здається все. Будьте чесним самі з собою, відкиньте зайве і побудуйте свою систему пріоритетів, створіть особистий ТОП-10 обдуманих бажань. Подивіться на нього критично і скоротіть вдвічі, залишивши тільки те, що дійсно важливо. А цей список скоротіть до двох позицій і поставте собі реалістичні, конкретні цілі. Можете навіть строки намітити!

А що робити тим, чиї рідні або близькі переживають депресію?

Часто якщо людина страждає, не обов’язково від депресії, у вас з нею виникає бар’єр у спілкуванні. Не треба так. Будьте милосердними, хоча іноді дуже непросто спілкуватися з людиною, яка страждає від депресії і бачить життя в чорному кольорі. По-друге, наберіться терпіння. Депресія не піде за місяць-другий. Іноді вона відбирає роки і роки. Просто будьте поруч. Є й інші речі, вони стосуються вже повсякденного життя – можливо, людина має потребу в певній дієті, медичному лікуванні. У Тибеті, наприклад, ми не називаємо цю хворобу депресією – це енергетичний дисбаланс. Не забувайте, що ваша турбота може допомогти повернути близькій людині гармонію.

А депресії у Будди Шак’ямуні не було. До того, як стати просвітленим, він розумів, що багато речей просто неможливо контролювати, але у нього не виникало думок про те, що життя безглузде. Він був дуже впевнений, що знайде шлях виходу із страждань. Просвітлення усунуло двоїсте сприйняття світу, в якому були бажання і страхи, цілі та боязнь не досягти їх. Тобто, зникло саме психологічне підгрунтя для виникнення депресії. Але за сучасними мірками приводів для депресії у Будди Шак’ямуні було цілком достатньо!

Дякуємо Кхенпо-ла за інтерв’ю!

Візьміть участь у будівництві буддійського храму Джанґчуб Чолінґ — https://gomdeua.org/jangchub-choling-ru.php

Сторінка громади Рангджунг Єше Україна в Facebook — https://www.facebook.com/RangjungYesheUkraine/

Джерело: FireInSpire

‹ До списку статтей