Двадцять п’ять тантричних поглядів (частина 2)

Подовження. Першу частину читайте, будь ласка, тут.

Ви проходите крізь процес поступового наближення до якостей благодаті пробудженого стану, який виражається в видимих формах, звуках, чистих думках; усе це невловиме, але невіддільне від кращої версії вас, відкритого серця безмежного співчуття. Потреба шукати джерело благодаті, співчуття та мудрості де-інде поволі слабне паралельно з розумінням вами, що ці якості вже є в природі вашого ума. Із цього моменту ви автоматично причалюєте до широкої та різнобарвної палітри внутрішніх тантр. Ви тепер знаходитеся в ідеальній позиції, щоб вийти за межі однобокого усвідомлення у знання природи свідомості, яке не має напряму. Цей досвід, вхідні ворота до внутрішніх тантр, указує вам справжній учитель мудрості. Відчуття, що ви відділені та віддалені від пробудженого стану, залишається позаду щоразу, коли ви практикуєте, тому ви вступаєте на шлях внутрішніх тантр. Вашою основою стала неподільність форми й сутності, яка також відома як вища дгармакая двох неподільних істин, початок та кінець усього. Ви припинили потік двоїстої свідомості широтою недвоїстого усвідомлення, і разом із тим бачите, що звичні спотворені проекції можуть звільнити місце на користь мандали того, що вас оточує, і вас самих як божества, які один від одного невіддільні; це все ви й поле вашого досвіду. Ви неймовірно цінуєте багатство й розмаїття самосущої мандали, і в той самий час усе є однаковим, однаковою ідентичністю пробудженого стану. Це сутнісний погляд Мага Йоґи, коли він зароджується в свідомості через практику.

Будда Амітаюс, пробуджений розум, із дружиною Чандалі, основним простором.

Оточення, тіло та свідомість – це все за своєю суттю є свідомістю; і акцент на одному з елементів розкриває три типи мандали відповідно до класифікації внутрішніх тантр. У Мага Йозі мандала це ваше оточення, у Ану Йозі – ваше тіло, і в Аті Йозі природа свідомості вважається повною та досконалою мандалою.

До цього моменту ваш шлях був подвійним: він полягав у накопиченні неймовірного духовного багатства та скиданні звички сприймати все двоїсто. Це все веде до того, щоб ставати ближчими до реальності в її оголеному вигляді. Ваш чарівний тілесний прояв, глибоке таїнство вашого голосу, а також гра просторової пробудженості проявляються все більше й більше з вас самих. Кожної миті нашого сприйняття, коли ми чуємо голос чи шелестіння листя, пізнаємо та відчуваємо щось, усе проявляється в священній та природній мандалі нашого тіла, надзвичайному мегаполісу каналів та чакр, енергетичних течій і чарівних сутнісних сфер. Це сутнісний погляд Ану Йоґи, коли він зароджується в свідомості через практику.

Коли ви цілком укорінилися в такому погляді через йоґи, оволодіння майстерністю стає священним буддовим проявом, просвітлення проявляється в кожному вчинкові, немов бездоганна на вигляд лотосова квітка. У цьому сенс виразу “вклонитися перед лотосовими ступнями майстра”.

Коли всі вузли розв’язані, усі заблудлі енергії повернулися в центральний канал, і свідомість лишається в просторі найбільшої легкості, у вас немає вибору, аніж пройти крізь відкриті ворота споконвічного пробудження, незрівнянного погляду Аті Йоґи. Потрібно, щоб ви відкрилися до того моменту, коли далі відкриватися вже нема куди. Ваш учитель – це пробуджена свідомість, і, найважливіше, ти самим є і ви, пересічні йоґи та йоґіні. Настанови та їх практика – це не що інше, як пробуджений розум. Те, що нас оточує, божество, мантра та самадгі це також пробуджений розум. Це сутнісний погляд Аті Йоґи, коли він зароджується в свідомості через практику.

Далі буде. Із оригінальним текстом Еріка Пеми Кунзанґа англійською мовою можна ознайомитися тут.

‹ До списку статтей