Гайді Копл про програму «Потрійна Досконалість Тари»

Я чула, як мій учитель говорив про те, що так само, як літній дощ може дати народження незліченній кількості грибів на галявині, так практики тренування свідомості та медитації породили незліченну кількість майстрів, які пробудили свій потенціал. Ці майстри досягнули в своєму житті такого рівня блаженства та мудрості, який знаходиться за межами розуміння звичайних людей. Програма медитації «Потрійна Досконалість Тари» заснована на цих багатовікових техніках та методах.

У Тибеті кваліфікований майстер передавав своєму учневі настанови про те, як, скажімо, зростити люблячу доброту. Учень після цього усамітнювався і й утілював настанови вчителя на практиці, поки його любляча доброта не поширювалася на всіх живих істот рівною мірою, починаючи з його матері й закінчуючи найменшою комахою на землі. Тільки коли настанови майстра ставали безпосереднім досвідом учня, він повертався, щоб одержати подальші інструкції. Цей метод поступового навчання та медитації забезпечував, що кожен крок у практиці починався з цілісного розумового пізнання й завершувався практичним досягненням.

Сьогодні такий метод практики досить рідкісний, і так само нечасто трапляються реалізовані істоти. Не тому, що в людей знизилися здібності для практики й розуміння, а скоріше тому, що замало людей мають час та умови для того, щоб управлятися в настановах майстра, які учень почув на власні вуха. Також я помітила, що кваліфіковані майстри виконують різні ролі та обов’язки, і через це не можуть знаходитися в рітріті з одною і тією самою групою учнів упродовж тривалого періоду. Ми, учні, зазвичай зайняті й захоплені повсякденними активностями цього швидкого світу. Ми зазвичай не можемо зібрати до купи умови, які б дозволили нам бути поряд зі справжнім майстром і одержувати він нього настанови.

Кожен із нас, хто слідує по буддійському шляху, знає, що будь-які позитивні зміни вимагають часу й зусиль. Зустріч із реалізованим майстром чи навіть одержання вчень від нього впродовж тривалого часу можуть і не спричинити значної зміни нашої звичної поведінки. Як би не надихнув нас його семінар, наша жорстка свідомість може не стати м’якшою, а бентежні емоції можуть лишитися такими ж невгамовними. Коли ми повертаємося з короткого рітріту в наше споживче суспільство, наше духовне натхнення може випаруватися, як краплі роси на поверхні трави. Наша мотивація в’яне, тривалість сидячої практики скорочується, і ми повертаємося туди, із чого почали, перш ніж нас надихнуло духовне вчення.

Якщо ми не триматимемо в пам’яті й не працюватимемо з настановами, не втілюватимемо їх у повсякденному житті, ми не змінюватимемося. Ми не станемо бодгісатвами, які можуть допомагати іншим. Така зміна може трапитися лише в тому випадку, якщо ми дозволимо собі одержувати настанови впродовж тривалого часу, даючи можливість настановам глибоко вкорінитися в наших серцях та пробудити нашого внутрішнього вчителя. Завдяки такому підходу позитивні зміни обов’язково відбудуться.

«Потрійна Досконалість Тари» – це програма медитації, яка була розроблена для того, щоб слова Будди можна було втілювати безпосередньо в життя тих, хто має щирий інтерес до досконалої мудрості пробудження і продовжує виконувати світські обов’язки. Програма поступово веде нас по всьому шляху Будди. Керуючись настановами майстрів лінії, ми систематично просуваємося по різним стадіям практики й досягнення.

 

Щоденний розклад «Потрійної Досконалості Тари» складається з чотирьох сесій. Після пробудження ми виконуємо коротку практику медитації. Потім переходимо до триваліших ранкових та вечірніх обмірковувань, завершуючи короткою практикою перед сном. Аби впевнитися в тому, що ранкові обмірковування не залишилися на сидінні для медитації, а стали прожитим досвідом, ми застосовуємо різні настанови з усвідомлення впродовж дня. На завершення вечірньої сесії ми розмірковуємо над тим, як ми застосовували вчення.

У 8 столітті реалізований майстер Падмасамбгава здійснив подорож до Тибету, щоб розповсюдити там тантричну практику. Щоб захистити вчення від знищення й неправильного застосування, він сховав велику кількість учень у Тибеті, які називаються терма, заради блага майбутніх поколінь. Ці терма можуть бути відкриті лише в певні часи особливими людьми, які звуться тертонами, або відкривачами скарбів. Терма відкриваються в землі, скелях, створених людьми об’єктах або безпосередньо в свідомості тертона.

Ключовий зміст та структура «Потрійної Досконалості Тари» – це терма, які були відкриті Чоґ’юром Лінґпою (1829-1870). У широкому просторі реалізованої свідомості Чоґ’юра Лінґпи шлях Потрійної Досконалості невимушено виник після того як Тара, жіночий аспект Будди, з’явилася перед ним у видінні й промовила: «Чудово, чудово, чудово!» Чок’ї Німа Рінпоче, який утримує лінію цих терма, побачив, що саме зараз час для поширення вчень Тари. Нам пощастило, адже наразі ми можемо одержати ці вчення.

Ці терма ведуть практикуючих крізь три досконалості (або стадії) шляху:

1) Досконалість Сутраяни: фундаментальне тренування свідомості,
2) Досконалість Магаяни: шлях безмежної любові та мудрості бодгісатви,
3) Досконалість Ваджраяни: таємний шлях нижчих та вищих тантр.

Цей прогресивний шлях дає нам засоби для трансформації стресу, страху, гніву та невідання у великі сили щедрості, терпіння, співчуття та мудрості.

Потрійна Досконалість може стати унікальним засобом для внутрішнього зростання та змін. Багато хто з нашої громади енергійних практикуючих, серед яких є досвідчені буддисти зі стажем понад 20 років, зазначають про те, що їхня свідомість зазнала справжніх внутрішніх змін. Ми запитали Чок’ї Німу Рінпоче, у чому може бути причина цього. Він відповів, що люди досягають таких гарних результатів, оскільки основою програми є стародавня традиція поступового зростання та прямого досвіду, а також оскільки її зміст з’явився з просвітленої свідомості Тари. Терма Величної Тари, утілення пробудженої мудрості та активності, працює, оскільки це автентична система духовного тренування та досягнення.

Більше інформації на сайті.

‹ До списку статтей