Біографії великих майстрів Дзоґчен минулого: Чецун Сенґ’є Ванґчук

Чецун Сенґ’є Ванґчук – майстер лінії передачі нінґтік лінії нінґма 11-12 століття. Він одержав це вчення від свого вчителя Данґма Лунґ’яла, а також безпосередньо від Вімаламітри. Вімаламітра з’явився перед ним і дарував посвяту і настанови, і у віці 125 років Сенґ’є Ванґчук зникнув у просторі, розчинившись у світлі. Перш ніж піти, він дав останні настанови дакіні Палґі Лодро і проспівав свою пісню. У 19 столітті з’явилася його реінкарнація, великий майстер Джам’янґ К’єце Ванґпо, який, згадавши своє попереднє життя і знову одержавши вчення від дакіні, дарував світові дуже важливий цикл учень під назвою Чецун Нінґтік.

Великий Чецун був сином Че Тхупей Ванґпо з Ньянґро Ньєнцо. Із молодих років він був добре знайомий з багатьма вченнями. Він зустрів Данґму старшого в долині Різар Ґопо. Коли Данґма давав настанови Кхараку (Ґомчунґу), він одержав їх усі. Після смерті свого майстра Чецун сховав книги, які він знайшов у старій скарбниці, як три різних скарби – одне біля витоку джерела в Ланґдро Чепа Такдра, інше в Юуці і третє в верхній долині Чел. Він перетнув гірський хребет із Уюка в Шанґ, практикуючи медитацію, і в цей період перед ним у сні з’явився ачар’я, який промовив:
Щасливцю! Я – знавець Вімаламітра.
Якщо те, що ти шукаєш, це сокровенна суть,
На верхньому схилі Трамкар Ґеґонґ, у Чімпу знаходиться
Подібна до серця, секретна Сутність Серця.
Візьми її і медитуй упродовж семи років,
Її не бачив ніхто, і знаходиться вона в Оюк Чіґонґу.
Після цього забруднене тіло зникне.
Почувши ці слова, Чецун відправився в Чімпу, де жінка з зубами із мушлі і бровами з бірюзи передала йому книги. Потім, коли він сів у медитацію в глиняній хижі в Оюк Чіґоні, Вімаламітра сам з’явився перед ним і давав повну посвяту, поради і настанови впродовж двох тижнів. Після цього майстер Вімала повернувся до Тибету.
Після практики медитації впродовж семи років Чецун здобув свободу від будь-яких слідів матеріальності. Він передав повний цикл настанов Тулку Жанґтону і у віці ста двадцяти п’яти років розчинився в небесах у сфері райдужного світла. На тринадцятий рік після того, як Чецун сховав скарби, Ронґнанґда Чеґом Накпо відкрив деякі з них, які він сам практикував і яким навчав багатьох інших. Подібним чином також Шанґпарепа відомий як відкривач скарбів, які були сховані в Ланґдро Чепа Тадра, а також як людина, яка поширила їх для широкого загалу.
‹ До списку статтей